Inspech

De kwaliteit van wegen en bijbehorende infrastructuur wordt meestal met visuele inspecties bepaald. Op basis daarvan worden restlevensduur, onderhoud en budget vastgesteld. Steeds vaker wordt het onmogelijk om ter plaatse door een mens de inspectie te laten uitvoeren. Daarnaast past deze werkwijze steeds minder in de huidige digitale wereld. Kan dat niet beter?

Unihorn beschikt over een voertuig voor het maken van HD-video-opnamen van wegen en aanliggende infrastructuur. Het systeem heeft een 360º camera en 3 voor- en 1 achterwaarts gerichte hoge resolutie camera’s. Met de 360º camera wordt de omgeving vastgelegd. De voorwaarts gerichte camera’s leggen de conditie van de rij-/vluchtstroken of de berm vast. De beelden van de achterwaarts gerichte camera worden gebruikt bij onvoldoende beeldkwaliteit van de voorwaarts gerichte camera’s. De 2 GPS-systemen geven een plaatsbepaling met een nauwkeurigheid van maximaal 2 cm.

Toepassingen 
Wij gebruiken de beelden om schaden in (asfalt)verhardingen vast te leggen voor de visuele inspectie conform de Rijkswaterstaat of CROW-systematiek. Met de opnamen wordt ook de conditie van de infravoorzieningen op, boven en naast de weg vastgelegd. Denk aan markering, openbare verlichting, geleiderails, bermen, etc. Opnamen worden gemaakt rijdend in het verkeer, dus geen verkeershinder en -maatregelen. Het systeem wordt ook ingezet voor nulmetingen en (tussentijdse) opleveringen van de weg, de infravoorzieningen en de directe omgeving.

Inspech: dé AI-tool voor inspectie 
De opnamen worden nu nog “handmatig” (een inspecteur achter het beeldscherm) beoordeeld. Unihorn maakt samen met Braincreators onder de naam Inspech (Inspection Technology) een Artificial Intelligence (AI) tool voor het geautomatiseerd visueel inspecteren van (asfalt) verhardingen. Met deze tool is een enorme versnelling en een grotere consistentie in kwaliteit van het inspectiewerk mogelijk. Inspech gaat tot een ware revolutie in het inspecteren van asfaltwegen leiden. De tool is sinds eind 2020 beschikbaar en wordt nog verder getraind.